Новини, Новини

Дните на тарпана събраха много местни хора и туристи

Карел и Ана – това са имената на първите две тарпанчета, родени в България. Кръстниците на двете кончета станаха заместник-посланичката на Кралство Холандия Рини Бус и кметицата на Крумовград Себихан Мехмед. Традицията повелява новородено конче да носи име, започващо с първата буква на майчиното име. Г-жа Бус избра името Карел за кончето, чиято майка е Кава, а г-жа Мехмед – Ана с майка Адокса. На официалната церемония по кръщаването двете кръстници получиха специални сертификати. Кръщаването стана в първия от трите Дни на тарпана, организирани от българско-холандския проект „Новото тракийско злато“ (НТЗ), съвместно с Община Крумовград и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Дните на тарпана (27, 28 и 29 април), проведени  близо до изоставеното с. Сбор, Община Крумовград, бяха открити от Франк Зандеринк, ръководител на проекта „Новото тракийско злато“ , Христо Христов, координатор по дива природа в проекта и кметът на Крумовград Себихан Мехмед.  Приветствие поднесе и заместник-посланик Бус.  Церемонията се състоя на мястото, където през септември 2012 от Холандия бяха докарани дванадесет тарпана – възстановка на изчезнали диви коне, обитавали някога Европа.

Кметът на Крумовград г-жа Мехмед и заместник-областният управител на Кърджали Асен Тюрдиев поеха ангажимент да бъде поправен пътят, по който се стига при тарпаните.

Стръмният път  не попречи на много местни хора, туристи и природолюбители да дойдат да видят тарпаните и да научат за тяхната роля в природата от експертите по проекта, от младите доброволци от Екоклуба в Кърджали, от Анка и Младен – двамата фермери, които се грижат за конете.

Женската фолклорна група при читалище „Народни будители” в село Аврен, община Крумовград събра множество овации за изпълненията си в първия ден на тарпаните.

Местни хора и туристи, сред тях и деца, участваха в направата и поставянето на къщички за птици. Оспорвано беше състезанието за рисунка на тарпан.  Гостите  имаха възможност да  видят редки местни породи крави и кучета, както и да опитат биологични и местни продукти. Представители на БДЗП представиха своя проект „Помощ за египетския лешояд” .

Акцент в третия ден бе гостуването на писателя Димитър Атанасов, автор на романа „Тарпани“ и на Театър-лаборатория „Алма Алтер“, които играха на открито откъси  от „Зеленодиво“, спектакъл по романа „Тарпани“ на сцена, направена от местните хора и ентусиазираните младежи от Екоклуба. Режисьорът на спектакъла Николай Георгиев и актьорите представиха моменти от работата си по спектакъла. Те и авторът на романа Димитър Атанасов отговаряха на въпроси на публиката и на местните хора.

Един от хората, които бяха особено развълнувани в Дните на тарпана, бе бай Тасим, последният кмет на с. Сбор. Той  показваше на туристи къде са били училището, кметството, медицинската служба и бе радостен да види, че в с. Сбор отново има живот.