Статут Див

От няколко години няколко десетки коне препускат на воля в дивата природа на Източните Родопи. Повече от тях са родени диви. Красиви коне, възстановка на тарпана, праисторическия див кон, живял в недалечното минало. Тези коне заслужават да бъдат официално да бъдат наречени диви. Отново диви. Със статут „Див“. За първи път Статут „Див“ за коне може да стане реалност в България.

Когато това стане, България ще бъде първата страна в Европейския съюз и в Европа, където статутът „Див“ ще бъде даден на доскорошни одомашнени животни. Чрез тази инициатива България ще изпъкне под светлината на прожектора. Много страни вече имат интерес да последват стъпките, направени от България.

Даването на Статут „Див“ за конете коник ще бъде положителен сигнал за цяла Европа и ще промени представите на европейците за конете, които живеят в дивата природа.

Конете докосват емоционални струни във всеки човек. Хората харесват да ги виждат на свобода, да се наслаждават на естественото им поведение. Като част от пейзажа те правят природата уникална и създават неповторими усещания у хората, които отиват да ги видят.

Местата с диви коне са изключително привлекателни за хора от цял свят. И жителите на Източните Родопи могат да им предложат своето гостоприемство.

Вижте повече: Брошура за природосъобразно пашуване