Публикации

Пътуване в Планината на дивите коне

Дивият кон е митично създание. На ръба, изчезващ, а в света, в който съм израснала изчезнал. Някога е имало див кон, известен е бил като тарпан. В много от местните породи може да бъде открито нещо от него, но видът е изчезнал в началото на ХХ-ти век.

В момента, в който разбрах, че през последните десет години организацията Дива Европа / Rewilding Europe въвежда обратно в природата в планините в България, започнах да мечтая да отида там и да ги видя с очите си. Реших да предприема приключението да осъществя идеята си, разказва Алекс Мъларки.

Преди две години, когато започнах да планирам отиването си, бях правила само преходи, но никога голямо пътуване. Да не говорим за район отдалечен и неописан на картата като българската планина Родопи. Щях да пътувам с Лахлан, мой съпруг и другар в приключенията. И макар ние двамата да бяхме пътували често заедно, това щеше да бъде първият път, когато аз щях да бъда водач на експедицията. Мислех си, че шансовете ми да организирам това пътуване са малки. Но все пак реших да опитам.

Вижте тук пълния текст на разказа (на английски) на Алекс Мъларки, публикуван в сайта She Went Wild
Следвайте я и във Фейсбук: F/wildhorseseu

Related Posts