Събития

Статут ДИВ за дивите коне в Родопите

Статут ДИВ за дивите коне в Родопите

Публична лекция на Франк Зандеринк (Холандия)

28 февруари 2018 (сряда), 18.30 часа
Биологически факултет на Софийски университет “Св.Климент Охридски“
(бул. „Драган Цанков“ 8)

Организатори: Фондация АРК (Холандия) и Българска фондация Биоразнообразие
в партньорство с Биологическия факултет на СУ

От няколко години десетки коне препускат свободно сред природата на Източните Родопи. Красиви коне коник, възстановка на древния тарпан, живял в миналото. Тези коне заслужават официално да се наричат диви. Отново диви. Със статут Див.

Статут Див е мисия и амбиция на българо-холандски екип, който от 2011 година работи за възстановяването на дивата природа в Източните Родопи.

В публичната си лекция „Статут ДИВ за дивите коне в Родопите“ холандският еко експерт Франк Зандеринк ще представи предимствата на Статут Див за природата и хората на Родопите и България, както и за Европа. Презентацията му открива новия сезон на традиционния „Курс за опазване на биоразнообразието“, който Българска  фондация Биоразнообразие вече 12 години организира в Биологическия факултет на Софийския университет.

Статут „Див“ означава, че националните и местните власти признават свободно живеещите коне коник като наистина диви животни. Те ще имат същия правен статут, който имат елените, зайците, сърните…

Когато това стане, България ще бъде първата страна в Европа, а и в света, където статутът „Див“ ще бъде даден на доскорошни одомашнени животни. Много страни вече имат интерес да последват стъпките, направени от нашата страна. Даването на Статут „Див“ за конете коник ще бъде положителен сигнал за цяла Европа и ще промени представите на европейците за конете, които живеят в дивата природа.

Вижте сайта на Статут  Див: http://statuswild.eu/
Следвайте инициативата и във Фейсбук: https://www.facebook.com/statuswild/

Ще се радваме да Ви видим на 28 февруари 2018!

 

Повече за Франк Зандеринк
Франк е роден на 1 февруари 1962 в Айндховен, Холандия. Завършил е тропически гори и екология на дивата природа в Университета във Вагенинген, Холандия.

Няколко години е работил в Замбия, а от 2004 е във Фондация АРК – холандска неправителствена организация, насочена към възстановяването на природата. В АРК Франк работи като ръководител на проекти за възстановяване на природата в Латвия, Хърватия, България и отскоро и в Украйна. Всички тези проекти са насочени към големите тревопасни, а дивите коне са важна аспект от тях.

„Разбирането ми е, че дивите коне и дивите животни са изключително важни за мозаечния пейзаж на природата, което поддържа богатото биоразнообразие“, казва Франк. „И понеже тези животни за ключови за дивата природа, те трябва да бъдат диви. Без човешка намеса, както е било някога!“

 

Related Posts