Публикации

Дивите коне ще спасят изчезващите пасища в Родопите

Холандският еколог Франк Зандеринк: Дивите коне ще спасят изчезващите пасища в Родопите.  Под това заглавие Дневник помества обширно интервю за Статут ДИВ и важността му за Източните Родопи, България и Европа.

Коникът не е единствения вид кон, който може да живее и да оцелее в дивата природа. Но точно този вид е доказал, че e пригоден да оцелява в много сухи и горещи райони, както и в студени зони, може да плува, да се пази и защитава от вълци, казва Франк Зандерик от холандската фондация АРК Натура.

В момента над 70 коне живеят като диви коне, но все още има някои неща, които не ги прави съвсем диви, допълва българският експерт в инициативата Христо Христов. Формално имаме задължение да ги групираме, всяко животно трябва да има чип, повече или по-малко ги третират като домашни животни. Но те живеят в дивото, те са диви, оцеляват в дивата природа, те сами си си набавят храната.

Имаме вече позволението и подкрепата на местната власт в Момчилград и в Крумовград – животните да живеят в дивата природа, казва още Франк Зандерик. Но се изисква и решенеи на национално ниво. Затова и сме изпратили искане до Министерство на околната среда и водите да признаят диво живеещи животно – така че те да нямат нужда от ограждения, чипове и т.н. Очакваме сега покана от Съвета по биоразнообразие, където да представим презентация и да изложим исканията си в нея. Този съвет трябва да даде своята оценка и финално министърът на екологията трябва да вземе решение.

Вижте тук пълния текст на интервюто.

Related Posts