Новини, Публикации

Стадото тарпани в Източни Родопи се увеличи с още едно конче

Източни Родопи. Ново конче се роди наскоро в стадото диви коне тарпани в Източните Родопи. Малкият Начко и неговата майка Нупта се чувстват добре.

Това е третото конче, което се роди тази година в стадото диви коне. Въпреки топлото време и продължителната суша, конете са в много добро състояние. Общият брой тарпани в Източните Родопи е вече 17. Първото в България възстановяване на тарпани, диви коне, живели преди столетия в Европа се провежда успешно по проекта „Новото тракийско злато”. Първите 12 тарпана пристигнаха от Холандия в началото на септември 2011 и бяха заселени в Източните Родопи. Дивите коне живеят в района на изоставеното село Сбор, община Крумовград. Ролята им в природата на Източните Родопи е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Адаптацията им върви успешно, съобщават, работещите по проекта “Новото тракийско злато”.

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната.

По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие, биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации АРК с опит в опазване на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие.

„Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.